Yüksek Lisans Manevi Danışma ve Rehberlik

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans
   5

ST CLEMENTS ÜNİVERSİTESİ

MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK YÜKSEK LİSANS SEVİYESİ

GENEL BİLGİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilgili kurumlara (Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vb.) bağlı olarak manevi danışmanlık hizmetlerini yürütecek bilgi ve becerilere uygun Manevi Müşavir yetiştirmek. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından hazırlanan ve /10/2019 tarih ve 30929 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6. Düzey Ulusal Meslek Standardı ile belirlenir. İlahiyat ve danışmanlık bilgi ve becerisine sahip, bu standartları uygulayabilecek manevi danışmanlar yetiştirmek. mesleki ilgi standartlarında detaylandırılan danışmanlık yöntem ve teknikleri, danışanın ihtiyaçları doğrultusunda danışmanlık süreçlerini sürdürmek, din ve maneviyatla ilgili olumsuzluklarda danışana eşlik etmek.

Hedefler

Türkiye'de manevi danışmanlık ve rehberlik alanında ihtiyaç duyulan bilimsel bilginin üretilmesine ve yayınlanmasına katkıda bulunmak.

Manevi danışmanlık ve rehberlik alanında ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücünün karşılanmasına katkıda bulunmak.

Manevi danışmanlık ve rehberlik alanındaki hizmetlerin bilimsel metodolojiye dayalı olarak izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

Manevi danışmanlık ve rehberlik alanında dünyadaki farklı deneyimleri incelemek ve uygun olanlardan yararlanma fırsatlarını araştırmak.

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimine Duyulan İhtiyaç

Türkiye’de bilimsel birikim ve kurumsal yapılanma açısından oldukça yeni bir alan olan dini ve manevi danışmanlık hizmetleri diğer yaygın din eğitimi ve din hizmetleri gibi Diyanet İşleri Başkanlığının uhdesine verilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun göçmen, engelli, bağımlı gibi desteğe muhtaç kesimlere yönelik manevi danışmanlık hizmetleri yürütmeyi, aile, kadın ve çocuğa ilişkin destek hizmetlerini ve öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ve kampları, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları gibi yerlerde iş birliği esasına göre manevi danışmanlık hizmeti sunmayı Diyanet’in görevleri arasında saymaktadır. Diyanet bu görevlerini ilgili kuruluşların ve hizmet alanlarının bağlı olduğu devlet kurumları ile bir dizi protokol gerçekleştirerek yürütmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile 2018’de gerçekleştirilen yürürlükteki protokolde Bakanlığa bağlı birimlerde aile yapısı ve değerlerinin korunması, aile, kadın, genç, yaşlı ve dezavantajlı bireylerin sorunların giderilmesine yönelik manevi destek, dini rehberlik ve değer eğitimi sunmak Başkanlığın sorumluluklarından kabul edilmektedir.  Sağlık Bakanlığı ile 2015 yılında gerçekleştirilen güncel protokolde ise hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline içinde bulundukları şartları dikkate alarak moral, motivasyon ve manevi destek sağlayacak ve dini ve manevi konularda danışmanlık yapacak personeli Bakanlığın talebi doğrultusunda görevlendirmek Başkanlığın görevleri arasında sayılmaktadır. Adalet Bakanlığı ile Başkanlık arasında gerçekleştirilen güncel (2019) protokolde ise Bakanlığın hizmet alanındaki bireylere din hizmeti, dini ve ahlaki eğitim, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunularak toplumda suç oranının azaltılmasına yönelik çalışmaları yürütecek personel görevlendirmeleri Başkanlığın sorumluluğuna verilmiştir.

 

Çalışma materyalleri ve sınavlar

Tüm modüller, LMS tabanlı bir e-öğrenme platformu aracılığıyla çevrimdışı olarak sunulacaktır.

Öğrencilere, LMS platformunda bulunan kursun her modülü için çevrimiçi öğrenme kaynakları (örneğin, kitaplar, slaytlar, dersler) sağlanacaktır (kişisel kullanım için ek çalışma materyalleri öğrencilerin talebi üzerine sunulabilir).

İki değerlendirme yöntemi vardır:

- Bir modül içinde gerçekleşen ve öğrencilerin materyali ne kadar iyi öğrendiklerini belirlemek için kullanılan biçimlendirici değerlendirmeler;

- Her modülün final sınavı olarak adlandırılan ve öğrencilerin ne öğrendiğini ölçen özetleyici araştırma ödevleri ile değerlendirilir.

Öğrencilerin bir modülü tamamladıktan sonra öğrendikleri. Özetleyici değerlendirme ile ilgili sınav türü şunlar olabilir:

1. Kompozisyon soruları;

2. Çevrimiçi mülakat;

3. Konuyu öğrendiğini ölçen çevrimiçi testler;

 

Ders Müfredatı Toplam 240 AKTS (U.Kredi) olarak planlanmıştır. Dersler Üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.

DERS KODU DERS ADI DÖNEMİ U. KREDİ
MSCG101 Manevi Danışma ve Rehberliğe Giriş 1. DÖNEM  4
MSCG102 Manevi Danışma ve Rehberlik Teolojisi 1. DÖNEM  4
MSCG103 Manevi Danışma ve Rehberlik İlke ve Teknikleri 1. DÖNEM  4
MSCG104 Din psikolojisi 1. DÖNEM  4
MSCG201 Manevi Sosyal Hizmet ve Manevi Bakım 2. DÖNEM  4
MSCG202 İslam Maneviyatı ve Tasavvuf 2. DÖNEM  4
MSCG203 Kriz Odaklı Dini Danışmanlık 2. DÖNEM  4
DAP104 Yetişkin Psikolojisi ve Patolojisi 2. DÖNEM  4
MSCG204 Biliçsel Davranışcı Psikoterapi 2. DÖNEM  4
MSCG301 Manevi Danışmanlıkda bireyi tanıma teknikleri 3. DÖNEM 4
ENDPSYL101 Psikolojiye Giriş 3. DÖNEM 4
MSCG302 Manevi Danışma ve Rehberlikte Etik ve Değerler 3. DÖNEM 4
MSCG303 Beden Dili ve Empati 3. DÖNEM 4
MSCG304 Kurumlarda Manevi Danışmanlık 3. DÖNEM 4
MSCG401 Sosyal Hizmetler 4. DÖNEM 4
MEB103 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 4. DÖNEM 4
SB604 Proje çalışması 4. DÖNEM 16
XM405 Tez 4. DÖNEM 40